Kerang Cili Hijau dan Lontong

Saturday, June 19, 2010

Salam. Baru2 ni FK borak ngan hubby, teringin nak makan lontong tapi jarang nak jumpa dengan yang sesuai ngan tekak ni. Ada lah satu yang FK suka, tapi jauh sangat...kat Klang. Takkan lah semata2 nak ke Klang untuk makan semangkuk lontong kan?! Nak tunggu raya lambat lagi, puasa pun belum. Memanglah hari biasa pun boleh makan lontong, tapi kalau masa hari raya ni boleh makan dengan rendang sekali terutamanya rendang dendeng...pasti sedap. Dulu masa FK kecil, mak FK selalu gak masak lontong, resepi dari Allahyarham Rafeah Buang. Tapi sejak dah kahwin ni, FK pakai resepi suami.
Nak dipendekkan cerita, hubby cakap "apa kata you buat lontong sabtu ni?!". Maka, semalam pergilah mencari bahan2 kat pasar chow kit. Hari ni pagi2 lagi FK dah siap memasak sebab hubby cakap bila bangun je terus nak makan (lepas mandilah). Lagi satu, selain dari sambal tumis sotong/udang, hubby suka makan dengan kerang cili hijau. So, kat sini FK letaklah gambar dan resepi hidangan FK n hubby hari ini.


Sayur Lodeh

Bahan-bahan:-

1 kg santan
1 biji bawang besar
2 inci kunyit hidup
1 genggam udang kering
1 tangkai daun salam
1 batang carrot
10 batang kacang panjang
1 biji terung
1/2 biji sengkuang (saiz sederhana)
1/2 biji kobis (saiz sederhana)
2 keping tempe - dipotong dan digoreng
2 keping tauhu - dipotong dan digoreng
Suhun
1 jug air
Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:-

1. Siapkan sayur - dipotong2.
2. Kisar bawang besar, kunyit hidup dan udang kering. Tumiskan dengan minyak yang panas. Biar garing.
3. Masukkan daun salam. Diikuti carrot, sengkuang, kacang panjang, terung, tempe, tauhu dan suhun.
4. Masukkan santan dan air. Biarkan mendidih.
Tambah garam dan gula secukup rasa.


Kerang Cili Hijau

Bahan-bahan:-

1 kilo kerang - direbus dan dibuang kulitnya.
11 batang cili hijau - dihiris serong
1 biji bawang besar - dihiris mayang
3 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris halus
3 tangkai petai - dibuang kulit dan digoreng
1 cawan santan
Sedikit air
1 inci belacan - dilarut dengan air
Garam dan gula

Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia sehingga naik bau dan kemudiannya masukkan bawang besar.
2. Masukkan kacang hijau dan biarkan ianya masak seketika lau dimasukkan petai.
3. Setelah itu masukkan kerang dan kemudiannya air belacan tadi.
4. Masukkan santan biarkan ianya sedikit pekat dan mendidih.
5. Garam dan gula secukup rasa.


"Sharing is Caring"




Sambal Tumis Terung

Thursday, June 17, 2010


Bahan-bahan:-

2 biji Terung
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 sudu besar cili kisar
Asam Jawa
Garam dan Gula secukup rasa
Minyak Masak

Cara-caranya:-

1. Panaskan minyak dan gorang terung yang telah dipotong-potong.
2. Kisar bawang merah dan bawang putih.
3. Panaskan minyak dan tumis bawang dan cili yang telah dikisar tadi. Biarkan sehingga garing.
4. Masukkan air asam jawa. Biarkan lagi sehingga garing.
5. Tambahkan garam dan gula.
6. Masukkan terung yang telah digoreng tadi.
7. Siap.

Mee Kari / Curry Laksa


Bahan-bahan:-

1 biji bawang besar
3 batang cili merah
1 genggam ikan bilis
1/2 biji sengkuang saiz sederhana
Santan sebiji kelapa
Rempah kari daging/ayam
Daun Kari
Mee / Bihun
Pucuk
Kacang Panjang
Sawi
Taugeh
Tauhu Kering
Bebola Ikan
Sedikit Minyak Masak
Garam dan Gula secukup rasa
Bawang Goreng

Cara-caranya:-

1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Masukkan daun kari dan bahan tumis.
3. Kisar bawang, cili merah, ikan bilis dan sengkuang lalu tumis sehingga naik garing.
4. Masukkan serbuk kari yang telah digaul dengan sedikit air. Biarkan sehingga naik bau.
5. Masukkan santan dan ditambah dengan air.
6. Kemudiannya masukkan bebola ikan, tauhu kering dan pucuk. Tambah garam dan gula dan biarkan ianya mendidih.
7. Celur mee / bihun, kacang panjang, sawi dan taugeh.
8. Taburkan dengan bawang goreng.


Semangat Baru n Azam Baru

Salam. Begitu lama blog ini terbengkalai. So, it's time for me to fresh it up. This is my new resolution lah konon. Try to update with my favourite recipe and comment about places I went for makan2. Anyway, hope jadilah n thank you for those yg sudi browse my blog ni... ;)

Food Is My Passion... Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino