
Bahan-bahan:-
1 biji bawang besar
3 batang cili merah
1 genggam ikan bilis
1/2 biji sengkuang saiz sederhana
Santan sebiji kelapa
Rempah kari daging/ayam
Daun Kari
Mee / Bihun
Pucuk
Kacang Panjang
Sawi
Taugeh
Tauhu Kering
Bebola Ikan
Sedikit Minyak Masak
Garam dan Gula secukup rasa
Bawang Goreng
Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Masukkan daun kari dan bahan tumis.
3. Kisar bawang, cili merah, ikan bilis dan sengkuang lalu tumis sehingga naik garing.
4. Masukkan serbuk kari yang telah digaul dengan sedikit air. Biarkan sehingga naik bau.
5. Masukkan santan dan ditambah dengan air.
6. Kemudiannya masukkan bebola ikan, tauhu kering dan pucuk. Tambah garam dan gula dan biarkan ianya mendidih.
7. Celur mee / bihun, kacang panjang, sawi dan taugeh.
8. Taburkan dengan bawang goreng.

0 comments:
Post a Comment