Kerang Cili Hijau dan Lontong

Saturday, June 19, 2010

Salam. Baru2 ni FK borak ngan hubby, teringin nak makan lontong tapi jarang nak jumpa dengan yang sesuai ngan tekak ni. Ada lah satu yang FK suka, tapi jauh sangat...kat Klang. Takkan lah semata2 nak ke Klang untuk makan semangkuk lontong kan?! Nak tunggu raya lambat lagi, puasa pun belum. Memanglah hari biasa pun boleh makan lontong, tapi kalau masa hari raya ni boleh makan dengan rendang sekali terutamanya rendang dendeng...pasti sedap. Dulu masa FK kecil, mak FK selalu gak masak lontong, resepi dari Allahyarham Rafeah Buang. Tapi sejak dah kahwin ni, FK pakai resepi suami.
Nak dipendekkan cerita, hubby cakap "apa kata you buat lontong sabtu ni?!". Maka, semalam pergilah mencari bahan2 kat pasar chow kit. Hari ni pagi2 lagi FK dah siap memasak sebab hubby cakap bila bangun je terus nak makan (lepas mandilah). Lagi satu, selain dari sambal tumis sotong/udang, hubby suka makan dengan kerang cili hijau. So, kat sini FK letaklah gambar dan resepi hidangan FK n hubby hari ini.


Sayur Lodeh

Bahan-bahan:-

1 kg santan
1 biji bawang besar
2 inci kunyit hidup
1 genggam udang kering
1 tangkai daun salam
1 batang carrot
10 batang kacang panjang
1 biji terung
1/2 biji sengkuang (saiz sederhana)
1/2 biji kobis (saiz sederhana)
2 keping tempe - dipotong dan digoreng
2 keping tauhu - dipotong dan digoreng
Suhun
1 jug air
Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:-

1. Siapkan sayur - dipotong2.
2. Kisar bawang besar, kunyit hidup dan udang kering. Tumiskan dengan minyak yang panas. Biar garing.
3. Masukkan daun salam. Diikuti carrot, sengkuang, kacang panjang, terung, tempe, tauhu dan suhun.
4. Masukkan santan dan air. Biarkan mendidih.
Tambah garam dan gula secukup rasa.


Kerang Cili Hijau

Bahan-bahan:-

1 kilo kerang - direbus dan dibuang kulitnya.
11 batang cili hijau - dihiris serong
1 biji bawang besar - dihiris mayang
3 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris halus
3 tangkai petai - dibuang kulit dan digoreng
1 cawan santan
Sedikit air
1 inci belacan - dilarut dengan air
Garam dan gula

Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia sehingga naik bau dan kemudiannya masukkan bawang besar.
2. Masukkan kacang hijau dan biarkan ianya masak seketika lau dimasukkan petai.
3. Setelah itu masukkan kerang dan kemudiannya air belacan tadi.
4. Masukkan santan biarkan ianya sedikit pekat dan mendidih.
5. Garam dan gula secukup rasa.


"Sharing is Caring"




0 comments:

Post a Comment

Food Is My Passion... Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino